:: Saturday, March 06, 2004 ::

ideasMart

A month long project created by Watershed examining key themes relating to art on the net, week by week. Topics include the digital aesthetic, web environments, audience and context, beyond the screen.

Visitors are invited to participate by suggesting their favourite sites and 'buy' featured 'products' - review/discuss featured work including Cybracero, Urban Tapestries (Proboscis), Erroneous 404 (Stanza) and Tate in Space (Susan Collins).

:: Neil Jenkins [+] ::
...

:: Thursday, March 04, 2004 ::
Volgende weekzaterdag opent bij Mediamatic een Expositie met oa Yarif Alter Fin, een van de Nederlandse internet pioniers die tegenwoordig niet meer zo vaak met nieuw werk in de openbaarheid treed. Komen dus! Hieronder het hele persbericht.

MEDIAMATIC SUPERMARKT UITNODIGING

YARIV ALTER FIN
'Autonomous Applications Believe'
NEZAKET EKICI

Tentoonstelling met YARIV ALTER FIN (Israël 1968)
'Autonomous Applications' en NEZAKET EKICI (Turkije 1970)
'Believe'.
OPENING zaterdag 13 maart van 18.00 - 20.00 uur
met live PERFORMANCE van Nezaket Ekici.

Mediamatic Supermarkt, Nieuwe Foeliestraat / hoek
Rapenburg Amsterdam.
Tentoonstelling 14 maart - 25 april 2004.
Open op vr-za-zo van 14.00 - 18.00 uur of op afspraak (020
344 6007/616 1668).
http://mediamatic.net/cwolk/view/18292


:: Peter Luining [+] ::
...
Soundengines, ook wel soundtoys genoemd, komen in alle kleuren en maten. Een goed overzicht wat er op dit gebied allemaal te koop is kun je vinden op soundtoys.net. De ontwikkeling staat echter niet stil, vooral sinds designers/ programmeurs zich op de engines hebben geworpen krijgt de vormgeving die tot voor kort vaak slechts ten dienste stond van het geluid (zie bv tonne) een enorme boost. Er verschijnen dan ook steeds meer soundengines die van een fraai en hip uiterlijk worden voorzien. Aangezien het in designerland nog steeds uitermate spectaculair is om isometrisch te werken, is het niet verwonderlijk dat er recentelijk isometrische soundengines zijn verschenen. Ik bespreek er hieronder 2 die ik de moeite waard vind om te bespreken.

De eerste is INN-SS02 01 van het Spaanse gamedesign bedrijf Innot. Met deze engine is het mogelijk dmv blokken, waaraan geluiden zijn gekoppeld, een 3d sculptuur te bouwen die vervolgens geheel geanimeerd kan worden. Het resultaat dat je bouwt heeft uiteindelijk iets van een lego animatie. Het 2de project waarbij de beeldende kant er nog nog een stuk spectaculairder uitziet is het werk repercussion van de Canadese Carla Diana. Het werk won dan ook niet voor niets de prijs in de experimentele categorie van het Flashforward 2003. Toch is deze 2de soundengine niet zo innoverend als de eerste. Want waar je bij het werk van Innot daadwerkelijk isometrische structuren kunt bouwen en deze kunt animeren, bestaat het werk van Carla Diana slechts uit spectaculair uitgevoerde sequencers. En met dit laatste hebben we gelijk de zwakke plek van de meeste soundengines die geproduceerd worden door designers en programmeurs: de meeste zijn kwa geluidsproduktie concept gewoon niet vernieuwend.
:: Peter Luining [+] ::
...
:: Wednesday, March 03, 2004 ::
ISEA 2004 - 3 baltic cities

ISEA2004 will be launched from Helsinki, Finland and will then proceed to Stockholm
and Tallinn. Each of the baltic cities will have its own thread in the overall symposium:

Networked experience – Stockholm
Wearable experience – Tallinn
Wireless experience - Helsinki


It is the first time such an event happens between three cities in three countries.

In Helsinki, the event is launched in collaboration with Koneisto (the largest festival of electronic music in Northern Europe). This will be a pre-event on sound art and electronic music.

You're too late for the deadline but not to buy a plane ticket to Helsinki. You don't need to bother with flying to the other cities because this is what will happen:
The pre-event participants in the Koneisto music festival and ISEA2004 board a cruiser ferry, where they'll have actual clubs and music performances on board... The ferry travels to Stockholm for the main launch of ISEA2004, and from there to Tallinn, Estonia, for more "new media cultural scenes".


For information go to http://www.isea2004.net/
:: ana boa-ventura [+] ::
...
Han Hoogerbrugge begon ooit als met het zichzelf neerzetten als stripfiguur in Nederlandse tijdschriften, waarbij hij dmv de strip commentaar leverde op het blad waarin het verhaal werd geplaatst. Daarna werden het gifanimaties op internet, later flashanimaties. Inmiddels is hoogerbrugge.com een van de allerdrukst bezochtste site in zijn soort.



:: Peter Luining [+] ::
...
De nieuwste versie van criticalartware (versie 3.1415926535) introduceert "liken", de nieuwe substructuur van criticalartware.net [applicatie/platform]. Nieuwsgierig naar de introductiemail die op een aantal mailinglijsten verscheen ben ik een kijkje gaan nemen. Bij binnenkomst zie je een tekst waarin uitgelegd wordt van "liken" is. Je zou "liken" het best kunnen zien als een database waaraan de gebruiker zelf informatie kan toevoegen in de vorm van knopenpunten. De wegen die op hun beurt deze punten weer met elkaar verbinden zijn aan verandering onderhevig. Een verandering die bepaald wordt door de populariteit van de knopenpunten. Omdat "liken" in open xml is geprogrammeerd kan iedereen alternatieve interfaces voor liken ontwikkelen, en meeontwikkelen aan de unique structuur van "liken". Kortom een alternatief en rhizome- achtig (in de Deleuziaanse zin) model.

Theoretisch en technisch zit het helemaal perfect in elkaar, maar er zijn natuurlijk ook gebruikers. Een daarvan zou ik kunnen zijn. Maar ondanks dat ik een half uur in 'liken' heb rondgesnuffeld vond ik het allemaal erg ingewikkeld. Zaken als hoe start ik een knooppunt en hoe beweeg ik me door "liken" gingen me niet direct simpel af. Hierbij moet is het de moeite waard te vertellen dat ik mezelf als een internetter met redelijk veel ervaring beschouw, dus voor een gewone internet gebruiker moet "liken" een ingewikkeld iets zijn. Hij (de gewone gebruiker) zal waarschijnlijk snel verdwijnen ook al zoekt hij naar bepaalde informatie in "liken". En hiermee kom ik dan meteen op het punt van kritiek op projecten zoals "liken", ze zijn te ingewikkeld hoe mooi de boel theoretisch en technisch inelkaar zit en zullen uiteindelijk weinig succesvol zijn juist omdat er zo'n grote inspanning van de gebruiker wordt gevraagd. Daar komt bij dat juist de mensen die hier simpel mee aan de slag zouden kunnen weer niet geintresseerd in deze experimentele opslag methoden. Ik denk dan ook dat projecten als "liken" eerder een waarde hebben als kunstwerk dan een echte database.

http://www.criticalartware.net/
http://www.criticalartware.net/lib/liken/



:: Peter Luining [+] ::
...
Transparency as a metaphorical trope can take many shapes and forms, especially on the Web. During Postmodernism it was often associated with self-reflexivity, at least in cultural politics. In our times (whatever these may be) it becomes reenacted in online resources like the journal Scale (formerly simply known as Journal -- see our links in the New Media Fix Under "J"). Here the process of online submission and publication is exposed as an open activity, thus my reference to transparency.

Scale takes on a truly democratic approach as anyone can submit writings and visual projects in PDF format. The material is officially "launched" every month, but it is immediately available as soon as people submit to the website. Scale is currently featuring some good writings and visual projects ranging from experimental design to board games ready to be printed. Aside from the necessity to publish in PDF format, Scale is truly dynamic in every sense of the word. May it flourish and contribute to our ever-growing net culture.

:: Eduardo Navas [+] ::
...
:: Tuesday, March 02, 2004 ::
Zoals een aantal lezers van Net Art Review (NAR) al zullen hebben opgemerkt ben ik overschakeld op Nederlands. Ik beschouw dit als een experiment en hoop dat het NAR ten goede komt. En om meteen maar achter een onderwerp een punt te zetten, het is voorlopig de laatste keer dat ik terugkom op het hele "One year After Rhizome" gebeuren. Want zoals te verwachten was kwam er op Rachel Greens response weer een reactie van Vladimir Kovacevic, en het draadtje lijkt nog steeds verder te gaan. Hieronder dus nog eenmaal een link naar een tekst op nettime-l. Voor overige reacties en de hele draad verwijs ik naar het nettime archief.

Vladimir Kovacevic reactie op Rachel Green
Nettime-l archief


:: Peter Luining [+] ::
...
De Amsterdamse Galerie Art Affairs toont momenteel werk van de Amerikaanse kunstenaar John Baldessari. Niet alleen interessant vanwege het feit dat het zijn eerste solo sinds 1994 in Nederland is, maar ook vanwege de geschiedenis van deze kunstenaar. Hij verbrandde in 1970 al zijn schilderijen om zich vervolgens toe te gaan leggen op de fotografie. Op deze expositie valt veel nieuw werk te zien. Veel hiervan bestaat echter uit voorstudies voor groter uit te voeren werk, maar natuurlijk is er ook werk te zien waarmee Baldessari vooral bekend is geworden namelijk werk met gekleurde stippen. En het zijn juist deze stippen die weer inspirerend voor een aantal netkunstenaars zijn geweest, zoals bijvoorbeeld Eduardo Navas's "If Baldessari Were a DJ" (2003) of mijn eigen werk "PreTTy CenSorED" (1997).

Voor een lijst met alle tentoongestelde werken met daarbij behorende de prijzen klik hier.




:: Peter Luining [+] ::
...
:: Monday, March 01, 2004 ::
SXSW - Austin, texas

If you have a chance fly to Austin for the 2004 SXSW. With creativity for topic and Brenda Laurel as opening speaker SXSW sounds promising. Justin Cone maintains his panel on Flash, the always exhilarating Halcyon Styn presents the web awards (check his site at http://lifestudent.com/), and Bruce Sterling closes the event as usual.
Not regulars but definitely worth checking out will be:
- Joe Trippi, the ex-campaign manager for Howard Dean who introduced some radical ways to build political support on the Internet, is now on the speaker lineup for Sunday, March 14.
- Craig Newmark - the craigslist and online community.
Visit http://www.sxsw.com/interactive for more information or get the SXSW brochure here:
http://www.sxsw.com/pdf/SXSW04_IA_4.pdf?

Howard Rheingold will be the keynote speaker for SXSW on Monday and on a parallel conference (Wireless Future Conference) at the IC2 (Institute for Creativity and Capital, University of Texas at Austin). Go here to register http://www.wirelessfuture.org/

The opening talk of the conference at IC2 is by Kevin Werbach, author of "Radio Revolution
The Coming Age of Unlicensed Wireless".



:: ana boa-ventura [+] ::
...
Apparently "Sherry Turkle is at it again" according to the Boston Globe (I think they mean throwing a wobbler over the future) with the symposium on Evocative Objects, us and our ever growing relationship / dependance on technology, she will be hosting on the 5th of March at MIT in Massachusetts, America.

Turkle, who should be essential reading to anyone who calls themselves a new media artist, "is best known for her place at the table in any discussion of how computers -- and robots in particular -- will change our lives. This makes her an essential interlocutor in the palaver, sharpened two years ago by a piece written by Sun Microsystems cofounder Bill Joy, that robots are going to take over the world, soon." Hang on my American friends did'nt our Kev predict this seven years ago in his book March of the Machines: Why the New Race of Robots Will Rule the World?

Joking aside, anybody in the area of Massachusetts next friday should get down to the symposium as it promises to be an event to remember. Personally I can't think of any better way to spend a Friday night!

:: Garrett Lynch [+] ::
...
Op nettime-nl vond de afgelopen week een interessante discussie plaats over google's nieuwste speeltje Orkut. Voor een beschijving ervan een kort citaat uit een stukje dat Karin Spaink erover schreef op netkwesties.nl: "Online vriendennetwerk Orkut heeft een waarlijk vliegende start gemaakt: drie weken na oprichting zijn zowat al mijn internettende vrienden al lid. Het wordt druk besproken, zowel op het net als in Het Echte Leven.
Het principe achter al die vriendennetwerken is simpel: je meldt je aan, zet een beschrijving van je interesses neer, geeft op wie je vrienden zijn, stuurt ze een uitnodiging en vormt al doende cirkeltjes. Vervolgens kun je bekijken wie de vrienden van je vrienden zijn of opzoeken wie er je interesse deelt. Met die vers gevonden mensen kun je vervolgens ook banden aanknopen. Heel gezellig en een geweldige manier om je tijd te verliezen. 't Heeft allemaal niet veel om het lijf, ook al is het natuurlijk erg leuk om een verloren gewaande kennis terug te vinden.
Maar Orkut is anders. Het kan - anders dan Friendster of al die andere online communities - rekenen op een forse dosis sympathie van de meer doorgewinterde internetters en groeit derhalve als kool. Dat Orkut hechte banden heeft met Google - Orkut is in bedrijfstijd gemaakt door een werknemer van Google - zal daaraan niet vreemd zijn: als Google zijn goedkeuring aan iets nieuws hecht, is dat nieuwe verschijnsel alleen al door dat stempel vanzelfsprekend vreselijk hip."
Het artikel ging vooral in op het privacy aspect, dat van alle kanten rommelde. In de nettime-nl thread onstonden er helaas 2 kampen. Het ene kamp vond dat je bewust moest zijn van de gevaren aangaande privacy (deze groep werd aangevoerd door Karin Spaink en Geert Lovink) en een andere groep die vonden dat de predikers van privacy toch wel te ver gingen als het ging om wat nu wel of niet te doen (Rosanne van Klaveren, Ine Poppe). Wat mij het meest bevreemde was de toon van de discussie, wat eigenlijk nog vreemder was omdat ik de felste bestrijder van het hele Orkut gebeuren (Geert Lovink) enkele dagen eerder was tegenkomen als Orkut lid. Goed, achteraf bekeken biedt de discussie die er op nettime.nl onstond zowel goede argumenten voor als tegen. Maar het beste van de thread blijft voor mij dat je in dit soort gevallen (uitnodiging voor een exclusieve gemeenschap) toch altijd eerst even moet nadenken voordat je toehapt want overal staan ondernemingen op de loer die iets van je willen.

Orkut thread op nettime-nl

:: Peter Luining [+] ::
...
Terwijl Chicks on Speed met hun cover van de Tomtomclub "What are words worth" momenteel de hitparades bestormen, ben ik eens na gaan denken over de macht van de searchengine Google. En dan in het bijzonder over het gebruik van termen. Als ik bijvoorbeeld net kunst met daarbij een andere term (bv flash) intik krijg ik ontzettend veel ruis. Tik ik daarintegen netkunst in met de term flash kan ik al een stuk specifieker zoeken, dit omdat google niet meer zoekt op 3 termen (net, kunst en flash) maar slechts op 2. Wil je dus dat je artikelen over net kunst makkelijker in google vindbaar zijn, is het verstandiger om netkunst te gebruiken in plaats van net kunst.

:: Peter Luining [+] ::
...
This page is powered by Blogger. Isn't yours?